vrijdag 21 juli 2017

Vlokhengel vissen.


Op een doordeweekse middag gaan Robert en ik met onze vlokhengels naar een fraaie plas in de provincie. Robert heeft een paar lekkere broodjes gemaakt die we bij hem thuis opeten. Ondertussen geeft mij dat de gelegenheid om even van twee fairplay swingtiphengels de actie te voelen. Dan naar het water. Robert vist met een 2 meter lang ultra dun grafiet hengeltje van Fairplay en ik gebruik de boron hengel van CJW met een lengte van 2,30. We gebruiken een dobbertje met centraal gat als beetregistratie. Halverwege de middag vervang ik het dobbertje voor een vlokdobberlijn. Dat is een stuk drijvende vliegenlijn AFTMA 10 van een 40 cm met aan de uiteinden een oogje. De vis kan bijna zonder weerstand de lijn verplaatsen en is de beet voor mij gemakkelijk te herkennen door het weglopen van de lijn of het ondergaan.

We vissen de kantjes met riet af van de plas en bijna overal vangen we wel vis. Kleine ruisvoorns vanaf 5 cm lengte die vol de haak met 4 maden pakken. Ook worden de nodige baarzen gevangen. Helaas ook klein van stuk.

We lopen de hele plas rond en hebben aan het einde van de middag heel wat vis gevangen. Geen enkele grote helaas en ook de karper liet zich niet zien. Toch weer een fijne middag gehad aan het water. We besluiten hier een volgende keer te gaan vissen met een swingtiphengel.

maandag 17 juli 2017

Bloggende vissers.

Ik ben niet de enige visser die wat schrijft over zijn hobby. Doordeweeks heb ik een afspraak met Robert. We gaan licht vissen op karper in een vijver in de stad. Beide maken we gebruik van een brasemhengel. Robert een fairplay van 30 jaar oud en ik de feather 4.

Ik theorie zijn het dezelfde hengels maar in de praktijk is er een wereld van verschil.

De middag is te snel voorbij en de vangst niet om over naar huis te schrijven. Misschien komt dat omdat er continu gepraat werd...........

Op de zondag heb ik een afspraak met Peter Linzell die zijn vismaat John heeft meegenomen. De mannen hebben grote plannen

Ook nu wordt weer met lichte hengels en dito lijnen gevist op de karpers in de vijver. John heeft een CJW tinca mee en Peter vist met een 10 jaar oude brasemhengel van Fairplay. Ik weer de feather 4. Allemaal hengels die krom gaan op een redelijke karper. Het vissen in een vijver is ook een sociale gebeurtenis. Praatje maken met een ieder die langskomt. Jelle heeft de kinderen ook mee genomen en die durven zo'n visje wel vast te houden. Knap hoor.

En ze helpen nog mee verkassen ook........

We vangen zo nu en dan een visje maar het houdt niet over. Dubbele cijfers in de aantallen wat hier wel gebruikelijk is halen we niet. En ondanks de paar buitjes vermaken we ons best.

Peter maakte nog een filmpje van de buigende feather 4


Het was weer heerlijk aan het water. En met meerdere vissers is het ook nog eens leuker dan alleen. Rest nog wat losse fotoos.

Peter durft de Fairplay ook wel krom te trekken

John op zijn zetel

We vingen ze vandaag helaas niet groter

Maar ze zijn wel mooi

woensdag 12 juli 2017

Op verkenning


Jelle en ik gaan vandaag op verkenning uit in de provincie. We hebben een fraai water op het oog waar eerder al karper waargenomen is. Nu gaan we er vissen met de pen en drijvend als de mogelijkheid zich voordoet. Er worden meerdere voerplekjes gemaakt en de nodige handen met brokken gaan te water. Een karper vangen we hier echter niet wel de nodige grote brasems. Voordat we verder gaan naar een ander water bekijken we de andere uithoeken nog even. Overal zien we karper zwemmen. We komen hier vast nog wel een keer terug.

Het tweede water is veel kleiner en van alle kanten te overzien. We kiezen beide een kant om plekjes te maken en vissen die af. Ik vang drijvend de eerste vis en niet veel later komt van een voerplek een vis voor Jelle boven water. Voor de rest blijft het hier rustig dus maar weer verkassen. Hier komen we terug met veel lichter materiaal. We vissen nu met 22/00 op karperhengels van 1,25 Lbs.


Op de derde stek, een voor ons bekend water, moeten we eerst even schuilen voor een onweersbui. De gevoerde brokken doen inmiddels hun werk. We willen hier drijvend vissen. Overal zijn al azende karpers te zien nadat de eenden en zeemeeuwen zijn zat gevoerd. Het duurt dan ook niet lang voordat de eerste vis wordt gehaakt en de tweede niet veel later. Ook vandaag lukt het weer om samen met een kromme hengel te staan.


Eventueel aanwezige eenden krijgen genoeg brokken zodat ze de stek verlaten. Pas daarna wordt er weer gevist. En zo vangen we een paar mooie hard vechtende karpers. Geweldig leuk om te doen. De visdag is weer veel te snel voorbij gegaan.

maandag 10 juli 2017

De overstort vervolg...

Zoals gezegd heb ik de CJW feather 4 brasemhengel meegenomen naar de overstort vijver na de ervaring van de afgelopen keer. Ook nu weer wordt gevoerd met 2 mm vispellets en gevist met een zachte kattenbrok uit blik. Deze combinatie bevalt mij op cultuurwater heel goed. Omdat de gevangen karpers tot 50 cm gaan wil ik het proberen met de brasemhengel.

Het eerste karpertje trekt de hengel helemaal krom.


Ook nu gaat het weer om een schubkarper tegen de 50 cm. Geweldige sport op deze hengel.


En zo vang ik in drie uur tijd toch weer 10 karpers bij elkaar. Geen verkeerd resultaat. Er kwam ook nog een rijenkarper tijdelijk boven water.


De proef met de brasemhengel is dus goed gelukt. Om de haak goed in de vlezige karperbek te zetten moest toch met beleid worden aangeslagen. Ik heb een paar aanbeten gemist omdat ik dat niet deed. Kwestie van even wennen aan deze hengel. Hoewel het experiment is geslaagd gaat toch mijn voorkeur uit naar de CJW CSL xlight voor deze visserij.

vrijdag 7 juli 2017

De overstort.

Tijdens een hevige regenbui een half jaar geleden is er riool water in mijn favoriete vijver gestroomt. Het rioolwater bevat organische stoffen die worden afgebroken. Hiervoor is zuurstof nodig wat ontrokken wordt aan het water. Omdat er toen ijs lag zijn veel karpers onder het ijs bezweken door het lagere zuurstofgehalte van het water. Veel vis is nog wel overgebracht naar een nabij gelegen kanaal maar het incident heeft grote gevolgen gehad voor de visstand van de vijver.

Toch ga ik er nog een keer vissen om te zien of er nog vis te vangen is. Lekker licht hengeltje met de centrepin met kattenbrokjes uit blik als aas en proberen maar. En ik vang nog karper ook. Maar liefst zeven stuks. Vissen tussen de 40 en 50 cm lang met onbeschadigde bek. Naar mijn mening vissen die nieuw zijn uitgezet. Hier ga ik volgende keer met de brasemhengel vissen.

maandag 3 juli 2017

Boerenkarper.


In Nederland komt in de zaanstreek en de kop van Noord-Holland een wilde karpersoort, de boerenkarper voor gekenmerkt door een torpedovormig lichaam (geen knik tussen kop en rug) een eindstandige bek en bleke vinnen. Fysiologisch wijken wilde karpers sterk af doordat het visvlees over het hele lichaam rood is gekleurd. Daardoor hebben ze ook een groter uithoudingsvermogen en doordat het lichaam meer in balans is, zijn ze ook beweeglijker en daardoor moeilijker aan de hengel te vangen. Aldus Wikipedia. Dus op naar De kop van Noord-Holland. Dus op naar de visgronden van Peter Linzell.


We spreken om 0500 uur af aan het viswater om de beste tijd mee te maken. Om 0130 stond ik naast mijn bed. Even voorstellen van links naar rechts: Jelle, Andre, Peter en Olav. Met mezelf erbij zijn we met 5 ervaren penvissers. Dat moet toch lukken. Overal worden actieve karpers gespot maar onze aasjes en voerplekken worden niet aangedaan. En zo verstrijken de uren en bestaat de buit slechts uit voorns en brasems.


Een tweede stek wordt aangedaan een aantal kilometers verderop. Dit is een ringvaart met een polder die ongeveer 5 meter lager ligt. Een prachtig gezicht. Ook hier worden weer meerdere voerplekken gemaakt maar wat we ook proberen een karper komt niet op de kant. En we doen echt wel ons best door ook zo laag mogelijk te blijven en het riet te gebruiken als beschutting.
Om niet met lege handen weer naar huis te gaan wordt een stadswater aangedaan. Hier vangt iedereen een karper en de nodige giebels. Maar het doel, vangen van een boeren of verwilderde karper, wordt niet gehaald. Desondanks hebben we een prachtige visdag beleefd in de polders van Noord-Holland en wordt Peter hartelijk bedankt voor zijn rol als gids.

vrijdag 23 juni 2017

Karpervissen in de oppervlakte.

Donderdagmiddag weer lekker gevist met Jelle op een karperwater in de provincie. Het is warm waardoor de karper vast wel in de oppervlakte is te vangen. Wij doen een poging tenminste. De aanpak is simpel maar vaak heel doeltreffend. Met hondenbrokjes die blijven drijven wordt de karper naar boven gelokt om te komen azen. Zijn er meerdere vissen aanwezig dan kan worden begonnen met het aanbieden van een korst of een hondenbrokje.

En er is gelijk interesse in deze aanpak van de aanwezige karpers. Jelle haakt de eerste aan de korst.....


...en ik volg niet veel later met een karper aan een hondenbrokje. Leuke visserij.


En als ze goed los zijn gebeurd het ook dat je beide op hetzelfde moment een vis haakt......


Als Jelle naar huis gaat staat zijn score op 15 vissen, hij is dan ook al vroeg begonnen vandaag. Ik wil nog even met de pen en tijgernoten op karper vissen maar kom erachter dat mijn schepnetsteel thuis is blijven staan. Daarom nog even met brood op voorn gevist en een aantal gevangen.

Om 1600 uur komt Robert langs om te vissen en samen praten we nog even wat. Het was weer een geslaagde middag.

Tight lines.....

woensdag 21 juni 2017

Dagje met Tom op karper en zeelt.

Om zes uur staat de afspraak met Tom om op zijn water op zeelt en karper te gaan vissen. Het is een uur rijden dus ook nu weer vroeg mijn bed uit. Maar voor een leuke visdag is dat geen probleem. Als voorbereiding heeft Tom de avond ervoor twee stekken voorzien van een mix van harde mais en duivenvoer. We zijn klaar voor dit soort vissen...


We hebben beide lieslaarzen aan om in het water te kunnen staan om de vis uit de overbegroeïng te halen als dat nodig mocht zijn. Om een lang verhaal kort te maken, de lieslaarzen zijn niet nodig. Tom mist een zware vis die hij even op de hengel voelde en ik vang een brasem. Verder geen aanbeten gehad.

Tegen de middag besluiten we om een andere stek te bevissen om te proberen een zeelt te vangen. Deze keer gaan we op dezelfde stek vissen zodat er ook nog wat gepraat kan worden. De vis laat het afweten. De enige aanbeet mis ik.


Na afloop bekijken we elkaars hengels nog even en besluiten we om een gemeenschappelijke visdag gauw weer eens over te doen.

vrijdag 16 juni 2017

Het moet anders....

Op de donderdagmiddag naar een voor mij nieuw water geweest met een bestand aan karper. Ook nu weer wordt er met kattenbrokken gevist uit blik met de lichte penhengel voorzien van centrepin op een voerplek van 2 mm pellets. Windje pal op de stek, ik heb er wel vertrouwen in. Het duurt ook niet lang of de eerste karper ligt in het net en de tweede niet veel later.Daarna zijn het de donker gekleurde brasems onder de paaiuitslag en voorns die mijn aas weten te vinden. En dat is eigenlijk niet de bedoeling. Ik heb het op de karper voorzien. Omdat ook op de andere plekken veel witvis aan de kattenbrokken wordt gevangen besluit ik om voor dit jaar met deze visserij te stoppen. Ik zal overgaan op hard aas aangeboden aan een hair.

woensdag 14 juni 2017

De karpers blijven komen.........of toch niet.

Veel vangen verveelt eigenlijk nooit. Er is dan ook geen reden om de stek of de techniek aan te passen. De karpers blijven maar komen. Mooie slanke torpedovormige vissen die aan de hengel van wanten weten.

Op de zondag echter weten we op drie goede plekken geen vis meer te vangen. Wel voorn maar daar is het niet om te doen. Ook op een andere plek wordt met de zachte kattenbrokken geen karper meer gevangen, alleen maar voorns. De techniek en tactiek moet worden aangepast. Of er moet naar ander water worden uitgeweken. Even puzzelen.

vrijdag 9 juni 2017

Uitwaaien met the Edge

In deze periode van het jaar pak ik eigenlijk nooit een spinhengel. Zoveel andere visserijen die ook te doen zijn. Maar enthousiast gemaakt door verhalen op het internet pak ik vandaag alleen mijn lichtste spinhengel The Edge in om mee te gaan. Gewoon wat plekjes uitgooien met kunstaas. Ik heb drie goed gesorteerde bakjes met kunstaas bij me waarvan een eigenbouw spinnerbait de voorkeur van krijgt.


De grootste vam de twee wist de hengel lekker krom te trekken.

Bij een brug besluit ik om de spinnerbait te vervangen voor een dropshotmontage. De haak wordt rechtstreeks op de hoofdlijn geknoopt en als loodgewicht dienen twee AAA loodjes. De ene na de andere aanbeet volgt waarbij de grootste baars helaas niet groter is dan mijn hand. Zo vang ik een twintigtal baarsjes.


Weer leuke aantallen gevangen. Super.

woensdag 7 juni 2017

Beek en Bron in NiebertOp pinksterdag is het vroeg pissen want we gaan vissen en we hebben de afspraak gemaakt om om zes uur aan het water te staan. En dat lukt ook nu weer. Onze eerste stek is een vijver waar alleen smorgens vroeg de vis actief is. Aangezien we het ijzer smeden als het heet is vangen we hier onze eerste karpers en missen ook nog de nodige aanbeten. Om half acht gaan we naar ons hoofddoel voor vandaag; Beek en Bron en dan vooral naar de karpers die daar zwemmen.

We komen mooi om acht uur aan zodat we de eerste keuze in stekken hebben. Een hele meute vissers voor ons gaat allemaal achter de forellen aan.

Jelle kan vandaag zijn specimenrods flexfloat 6-8 goed uit proberen. Ik vis met de CJW Carpslimline xlight en 14/00 op de centrepin. Een paar fotoos van Jelle tijdens het drillen van een karper om de actie van de hengel te zien.


De vis is goed los en regelmatig gebeurd het dat we samen een karper staan te drillen. De meeste karpers zijn spiegels.


De bonusvis is ook nu weer voor Jelle. Ik had erop gehoopt maar hij vangt hem deze steur van precies 100 cm.


Na de vier uur vissen staat de teller ergens tussen de 20 en 25 karpers die door mij gevangen zijn. Een mooi aantal. Beek en Bron is lekker wanneer er een aantal dagen niets is gevangen. Mijn tip: ga vlak achter het riet vissen.