maandag 29 mei 2017

Met Jelle achter de winde aan.......

Op de eerste bijna tropische dag zitten Jelle en ik al vroeg in de auto om naar het westen van het land te gaan. Doel zijn de windes van Jerry Weijers waar we om tien uur smorgens verwacht worden. Na een kop koffie met zelfgemaakte appeltaart en de overdracht van een karperhengel gaan we richting het stromende water van de Merwede. Naast winde zullen we ook een roofblei proberen te vangen. Het zou beide onze eerste roofblei worden.

Naast de nodige witbroden volstaat een doosje kunstaas om de dag door te komen. Alleen jammer dat ik het doosje thuis laat liggen. In de auto liggen verder meerdere hengels voorzien van molens of centrepin.


Ik vis met de CJW feather 4 voorzien van een centrepin met daarop 14/00 nylon op winde. De CJW longlight 1 voorzien van een redarc van spro met dyneema wordt gebruikt op de roofblei. Ook de lichte boron CJW vlokhengel ligt in de auto voorzien van een molentje met 12/00.

Ik heb me drie doelen gesteld. De dag is geslaagd als 1 van de doelen wordt bereikt:
1-Een winde vangen
2-Een winde vangen aan de vlokhengel
3-Een roofblei vangen


Als je met Jerry op pad bent loop je veel stekken af. Kijken, voeren, kijken en is het niks dan verder. Zo ook vandaag. Aan het eind van de dag is het aantal gevangen windes netjes over ons drieen verdeeld.


De bonusvis is voor Jelle. Terwijl Jerry en ik de windes in de volle stroming met onze centrepins bevissen horen we een schreeuw achter ons; "Harder" en zien Jelle met een kromme hengel staan. Jelle was zo slim geweest om zijn korst te vervangen door een pluim brood om die aan te bieden op een steen op de bodem. Een groepje harders zwemt langs de vlok tot de derde en direct grootste vis de vlok neemt. Goed ingespeeld op de omstandigheden Jelle.



Na de kip tandori gaan we weer op huis aan. 2 van de drie doelen zijn behaald. De roofblei blijft hoog op mijn verlanglijst staan. Als iemand me helpen kan hoor ik dat graag.

Jerry bedankt!!!

vrijdag 26 mei 2017

Ultralicht karperen met de pen



In de periode waarin we nu leven, zeg april/mei, ben ik geregeld aan het vissen geweest op karper. Er wordt gevist in vijvers met een goed bestand aan karper waarbij het vangen van vis bijna gegarandeerd is als je de dressuur maar weet te doorbreken. En dat lukt me prima want gemiddeld vang ik 3 karpers per uur, de meeste rond de 55-60 cm.



Gevist wordt met de CJW CSL xlight voorzien van een centrepin en 14/00 nylon. Een combinatie die goed op elkaar is afgestemd en waarop de karpers goed uitgedrild op de kant komen. Als aas worden kattenbrokken uit blik gekozen. De blikjes van de Lidl voldoen heel goed. De kant en klare brokjes zijn zacht maar net stevig genoeg om op de haak te blijven zitten. De blikjes van de Aldi voldoen ook goed. Hier moet je zelf nog brokjes maken van de inhoud. Gevoerd wordt met 2 mm pellets. Op de voerplek worden ook regelmatig enkele brokken van het kattenvoer gegooid.

Het is een heerlijke ontspannen manier van vissen met geregeld een kromme hengel en een gierende centrepin. Er wordt licht gevist. Maar niet te licht. De karpers komen allemaal zonder problemen binnen.

De meeste gevangen vissen zijn schubkarpers tot 70 cm lang. Zo nu en dan wordt een spiegel gevangen. Ook kroeskarpers en giebels komen op de kant. En met kleine brokjes kattenvoer worden ook voorns gevangen. Soms in grote aantallen en van een behoorlijk formaat.

maandag 22 mei 2017

Op bezoek bij Bart Bakker (specimenrods) in Ochten.


Tijdens onze vakantie in de omgeving van Arnhem ontstond de mogelijkheid om in Ochten langs te gaan bij Bart Bakker van specimenrods. Onaangekondigd, want ik had gedacht dat er in zijn atelier wel meer vissers zouden zijn op de zaterdagmiddag. Niet dus. Maar Bart had direct tijd voor ons en de koffie was zo gemaakt.


Ik ben de trotse bezitter van drie specimenrods: 2 hexagraphs en 1 floatrod in de langste uitvoering. Dat was ook de reden om bij Bart langs te gaan. Even kijken waar mijn hengels vandaan komen.



In het atelier staan meerdere afgebouwde hengels en enkele blanks tentoongesteld. Meerdere hengels heb ik dan ook in de handen gehad om er even aan te ruiken en voelen. Mooi spul hoor.

Ook nog even in de werkplaats gekeken waar de blanks worden voorzien van het kurk en de ogen. Dat heeft hij heel netjes voor elkaar.

Het uitstapje naar Bart was zeker de moeite waard.