maandag 27 februari 2012

Weer eens gevist.

Eindelijk weer een middag langs het water uitgewaaid met de spinhengel in de hand en wat kunstaasjes in de jaszak. En ik was niet alleen. Tientallen mensen zagen hun kans schoon om op deze prachtige middag van het weer te genieten, gelukkig voor mij zonder hengel. Dus naast het vissen werden vandaag de nodige praatjes gemaakt met voorbijgangers.

De Edge mocht mee evenals de Mosquito 3. Er stond echter niet veel wind waardoor de meeste tijd werd gevist met de nieuwste aanwinst. En de hengel stelde zeker niet teleur.

Zoals gezegd een middag lekker gevist en ook nog eens goed gevangen. Omdat de camera het liet afweten geen fotoos vandaag. Kwestie van vissen, vangen en terugzetten. En daar gaat het om. De witte mouse was veruit favoriet. Waar andere kleuren het lieten afweten gaf de witte streamer weer vrij snel resultaat.

Wie voor twee jaar geleden had gezegd dat de streamer mijn favoriete kunstaas zou zijn voor het ultralichte vissen had ik voor gek verklaard.

Het laatste uurtje werd met de tiengrammer gevist icm een Pako S lepel. Een super combinatie en dat vonden de 4 snoeken ook.

Bij deze een foto van de mouse streamer gemaakt op een raster van 1 x 1 cm. Volgende keer een uitgebreider verslag.

dinsdag 21 februari 2012

Onderlijnen van Titanium maken.

Sinds de introduktie van de onderlijnen uit titanium vis ik met dit materiaal waar eerder sevenstrand, geplastificeerd staaldraad en staalstangen werden gebruikt. Ik had het eigenlijk wel gehad met het constant wisselen van onderlijnen omdat ze weer eens na het vangen van een snoek compleet vervormd waren. Het grote voordeel van titanium is dat het altijd weer in zijn originele vorm terug komt en daarbij een hoge trekkracht heeft bij een geringe diameter en toch soepel is. Een onderlijn van titanium gaat dus heel lang mee. Dat betekend wel direct dat er gebruik moet worden gemaakt van een goede kwaliteit wartels en spelden. Om hier zeker van te zijn kan de visser het beste zelf deze onderlijnen maken.

Veel materiaal is hiervoor niet nodig. Laten we eens zien wat erbij komt kijken.


1- Titanium draad. Het merk American Fishing Wire bevalt in de praktijk uitstekend. Pas de sterkte aan bij de visserij die gedaan wordt.
2- Sleeves. Het belangrijkste is hierbij om de goede maat te gebruiken. Een dubbel geslagen draad moet net door de sleeve heen passen.
3- Sleevetang. Als die niet aanwezig is kan er ook van de bankschroef gebruik worden gemaakt.
4- Stukje krimpkous. Om over de scherpe sleeves te schuiven. Ik vis niet meer zonder deze bescherming.
5- Kniptang. Om het titanium op maat af te knippen.
6- Wartels en spelden. Gebruik een goede kwaliteit met een trekkracht die ongeveer twee keer zo groot is als de trekkracht van de draad. De gemaakte onderlijntjes gaan heel lang mee.

Laten we nu eens stap voor stap een onderlijn maken.


1- Knip een stukje van ongeveer 30 cm af.
2- Plaats een sleeve op de lijn en vervolgens een wartel om daarna de draad weer terug door de sleeve te steken waarbij het draad een stukje door de sleeve steekt. Aanknijpen met de sleevetang. De wartel hangt nu in een lus.
3- Het onderlijntje omdraaien en eerst twee stukjes krimpkous op de onderlijn schuiven. Daarna weer een sleeve en vervolgens een speld om daarna de draad weer terug door de sleeve te steken en deze dicht te knijpen. Niet echt moeilijk lijkt mij. De laatste handeling is om de stukjes krimpkous over de sleeves te schuiven.
4- Het uitproberen van het onderlijntje door er even goed aan te trekken is de laatste test.

Eenzelfde volgorde is van toepassing op het maken van fluocarbon onderlijntjes. Die wil ik nog wel een gebruiken bij het vissen op helder water in combinatie met groot aas. 80 Lbs Sufix bevalt in de praktijk heel goed.

De fotoos zullen wel de nodige duidelijkheid verschaffen. Het gebruik van een titanium onderlijn kan ik een ieder aanbevelen.

vrijdag 17 februari 2012

De visserij met CJW the Edge.

Geen visserij om het roofvissen mee te beginnen zou ik ten eerste willen zeggen. Dan is een tiengrammer of lichte plughengel veel beter geschikt. Met een dergelijke stok kun je van groter kunstaas en van zwaardere lijnen gebruik maken waardoor de kans op het verspelen van vis of materiaal een stuk kleiner wordt. Ook kun je het ultralichte vissen slechts onder beperkte omstandigheden toepassen waardoor deze visserij alleen als een soort van aanvulling moet worden gezien.





Maar heb je eenmaal de nodige ervaring in het kunstaasvissen opgedaan dan is het ultralicht vissen een nieuwe uitdaging. Geen visserij op grote vissen maar wel op grote avonturen.

Binnen het programma van CJW kan ik je dan zeker de mosquito 0LV aanbevelen. Een heerlijke ultralichte spinhengel die moeiteloos werpt maar ook zijn mannetje staat in de dril van een 80-90 cm snoek.

Door het winnen van de prijsvraag van CJW werd er toch een nog lichtere hengel gekocht. Dat had ik anders niet gedaan omdat met de 0LV ook kunstaas geschikt voor de Edge kan worden gevist. Een stompe spinner met bladmaat 10 mm is nog net te voelen. Echt super. Maar de Edge is dus voor dit werk gemaakt zoals in het vorige bericht werd geschreven.



Wat wil ik ermee doen en wanneer wordt deze hengel ingezet. Omdat met slechts klein kunstaas kan worden gevist zul je automatisch ook de kleine rovers zoals baars het meeste vangen. Niet dat andere rovers vies zijn van klein kunstaas maar de kans op het vangen van kleine baars wordt veel groter. Ik maak echter wel kans op grote voorn en windes die ook niet vies zijn van een dergelijk hapje en dat is een heel groot pluspunt. Daarnaast kan in licht stromend water gericht op winde worden gevist met de kleine spinners. Ik heb stekken op het oog. Ook de verschillende forellenputjes in de buurt kunnen voor de nodige sport gaan zorgen. Daarnaast is op plassen en kanalen met een goed bestand aan baars verticaal en met de dropshot ook het nodige plezier te beleven. Maar de visserij zal hoofdzakelijk in de polder plaatsvinden waar naast het kunstaas ook nog wat vlokdobbers in de tas mee zullen gaan.

Blijkt in de praktijk dat er hoofdzakelijk baars kleiner dan 15 cm in de polders wordt gevangen met deze methode dan wordt de hengel weer verkocht. Ook als geregeld een grote vis wordt gelost door lijnbreuk of wanneer het drillen te lang gaat duren wordt de hengel ook verkocht. Voor het laatste ben ik echter niet bang. De driltijden bij het ultralichte vissen met gebalanceerd materiaal zijn niet veel langer dan met zwaarder materiaal. Je moet het gedaan hebben om het te geloven.

Ik hou jullie natuurlijk via mijn blog op de hoogte van de verrichtingen met de Edge.

maandag 13 februari 2012

Kunstaas voor CJW the Edge

Bij een hengel met een optimaal werpvermogen van 1,5 gram ben je uiterst beperkt in het kunstaas wat je gebruiken kunt. Enig gevoel voor verhoudingen zul je dus zeker in de gaten moeten houden. Niet alleen heb je namelijk te maken met het gewicht van het kunstaas. Ook de weerstand ervan in de lucht tijdens een worp en de weerstand ervan tijdens het binnenvissen in het water spelen een grote rol.

Daarnaast kan het zijn dat de druk van het water op de lijn en het kunstaas zo groot is door stroming of de visdiepte dat er helemaal geen gebruik kan worden gemaakt van deze hengel. Ik ben me er dus wel degelijk van bewust dat ik mij erg beperk.

Op het moment van schrijven heb ik door omstandigheden (ijs en rugproblemen) ook nog niet gevist met de hengel. Maar uit ervaring kun je wel ongeveer nagaan wat er gebruikt kan worden. En de voorpret die je hebt als je bezig bent met het uitzoeken van geschikt kunstaas en het bestellen of maken ervan is groot. De fotoos zijn genomen op een raster van 1 x 1 cm.

Stompe spinners met een bladmaat van 10 mm zullen prima te gebruiken zijn. 15 mm is afwachten en misschien alleen te gebruiken als zeer langzaam wordt binnengevist. Om het geheel uit te testen worden ook wat grotere spinners gebruikt die beter geschikt zijn voor de 0LV. Zo krijg ik een aardige indruk van de hengel.



Ondiep duikende plugjes rond de 1,5 gram zijn ook wel verkrijgbaar. Omdat er waarschijnlijk vooral baars gevangen zal worden wordt er nog naar een oplossing gezocht voor de dregjes. Een dreg in de zachte bek van een baars richt veel schade aan, en dat is niet de bedoeling. Gamakatsu heeft een enkele haak met typenummer LS3423F in het assortiment die speciaal voor dit doeleinde is gemaakt. Later hier meer over. Of de plugjes ook teveel weerstand in het water zullen geven is afwachten.



Het leuke van een blog is dat andere vissers meelezen en meedenken. Zo bouwde Gerrit van snoekstreamers.nl speciaal voor deze hengel nieuwe streamers. Voor een goed overzicht zijn de nummers van de verschillende streamers op het zakje te zien. Het type is UL.




Dit drietal streamers is vers van de pers en nog in de ontwikkelingsfase.



Ook met kleine twisters en shadjes is te vissen. Voor het maken van jigkopjes heb ik een aberdeen nummer 4 gebruikt in combinatie met een 1,2 grams loodhagel. Met de dropshot denk ik wel wat zwaardere loodjes te kunnen gebruiken, zeg 3 en 5 gram omdat niet geworpen hoeft te worden onder bepaalde situaties. De kleine Flying Lures kunnen nu ook wel eens goed van pas komen. Kunstaas wat achteruit zwemt. Voor een duiker laten zakken en het kunstaas “zwemt” de duiker in tijdens het zakken.



Als er lezers zijn die ook nog wel kunstaas weten wat geschikt voor deze hengel kan zijn dan hoor ik dat graag via een reactie of email. Alvast bedankt.

In een volgend verhaal de vissoorten die ik hoop te vangen met deze hengel en de manier waarop.

zaterdag 11 februari 2012

Boek: Snoek van klein tot groot. Hans de Boer.

Tijdens een visweekend in Friesland die wordt georganiseerd door Hans de Boer en Cock Pels wordt er gevist om de DDBB. De Dirk de Boer bokaal, vernoemd naar de vader van Hans. Met een aantal ervaren vissers worden een aantal fraaie stekken afgevist in de omgeving van Joure. Zeer de moeite waard.


Hans is ook de schrijver van bovenstaand boek die hij opdraagt aan zijn inmiddels overleden vader en vismaat die hem de liefde voor de natuur heeft bijgebracht en hem leerde om respect te hebben voor al wat leeft.

De snoek heeft een prominente rol in het boek. Naast verhalen en ervaringen worden er ook de nodige tips gegeven om meer succes te hebben langs de waterkant. Over verschillende kunstaasvormen en hengelgerei wordt wat verteld. Dat maakt het boek voor zowel de beginnende kunstaasvisser als ook voor de gevorderde kunstaasvisser de moeite waard.

Ook voor de kunstaasbouwers onder ons bevat het boek de nodige informatie. Ik gebruik het nog steeds als naslagwerk tijdens het maken van een spinner.
Hans de boer runt POASK. Zijn spinners vangen nog altijd heel goed en zijn een aanrader voor het vissen in de polder en vaarten.

Leuk boek om gelezen te hebben.

donderdag 9 februari 2012

Over de prijsvraag en CJW the Edge.

Met het winnen van de prijsvraag van C.J.W. werd een waardebon van 100 euro gewonnen te besteden bij Cor. Een leuke actie in een voor veel vissers rustige maand januari. De vragen waren lang niet gemakkelijk en veel moesten worden gegokt of geschat.

Maar met een bon vang je geen vis. En dat is ook het sterke van een dergelijk prijsvraag. Je zult dus iets aan moeten schaffen bij Cor wil je er voordeel uit kunnen halen. En zo snijd het mes aan beide kanten.





Er hoefde niet lang te worden nagedacht over een hengel. De lichtste spinhengel uit de collectie van Cor “the Edge” had ik nog niet in de handen gehad maar met slechts een werpgewicht van 1,5 gram moet het wel iets bijzonders zijn. De knoop werd doorgehakt, het moest deze hengel worden. Hoe ouder hoe gekker. De jaren dat ik heb gevist met de rapier (2 grammer) van Fairplay zijn mij ook heel goed bevallen. Misschien komt het er nog van om samen met Lolle en Alex de Friese polder in te duiken met onze ultralichte hengeltjes voor een visdag met mijn Edge en hun rapier.

De hengel is voorzien van NT oogjes, kurken handvat afgewerkt met de traditionele trompet, dunne RVS reelringen, CJW inscriptie op de platte cone en grijze wikkelingen.

Vandaag heb ik het hengeltje ontvangen. Sprietje. Op de site van Peter staan de nodige fotoos en feiten. Even zwiepen met de hengel leert me dat het echt gaat om een spinhengel. Strak en snel met een fraaie buiging. Bij een eerste vergelijk met de 0LV valt het op dat de opbouw met geleideogen bij beide hengels gelijk is bij ongeveer eenzelfde lengte. De 0LV voelt wat strakker aan. Logisch.

Nog geen praktijk omdat de omstandigheden dat niet toelaten. Het kunstaas wat ik met deze hengel wil vissen komt in een volgend verhaaltje aan bod. Ook de vis die ik hoop te vangen en de omstandigheden waarin.

zondag 5 februari 2012

Nieuwe blogfoto.

Het meeste water ligt dicht door de strenge vorst van de laatste dagen. Tijd dus om de blogfoto aan te passen naar deze situatie. De foto is vorig jaar genomen toen er met de dropshotmontage vanaf de kant op snoekbaars werd gevist in een scheepvaartskanaal tussen de ijsschotsen door.

vrijdag 3 februari 2012

Jaza M kunstaasredder.

Ik heb het hier eerder vermeld op mijn blog dat ik enorm tevreden ben met mijn Jaza M kunstaasredder op een ludieke manier. Of je nu ultralicht of met een grote plug vist, deze kunstaasredder weet wel raad.

Op youtube staat dit filmpje waarin goed te zien is hoe het apparaatje in de praktijk moet worden ingezet. Het leek me de moeite waard om het hier even te melden.