dinsdag 14 juni 2011

Nieuwe blog: groen getijgerd goud.

Ik lees graag de blog's van enkele bevlogen sportvissers. Ze zijn te vinden onder het kopje blogs en sites aan de rechterkant. Daar is er nu weer ééntje bijgekomen. Alex die ik ken van Flitsendnylon.nl is ook een blog begonnen. Er is al het nodige te lezen en dat zal de komende tijd alleen nog maar meer worden. Een blog om in de gaten te houden. Kijk maar eens op zijn blog.

Hij is ook de maker van spinners die door mij gebruikt worden voor de ultralichte visserij. Ik kan ze van harte aanbevelen.

zondag 12 juni 2011

Kleine Tukkers.

Op de smalle slootjes die bij ons in de buurt lopen is het niet nodig om met groot kunstaas te vissen waardoor een zware hengel vereist is. De snoek wordt immers daar ook niet zo groot. Een exemplaar van 80 cm is al een reus. Door de aanwezigheid van waterplanten is het echter niet verstandig om met een te lichte uitrusting op pad te gaan omdat verspelen van het kunstaas of vis voorzien van kunstaas meer regel is dan uitzondering. Tel daarbij op dat deze sloten en vaarten ook nog eens vrij helder zijn waardoor het kunstaas goed is te volgen en je hebt een goede reden om met kleine jerkbaitjes te gaan vissen. Heerlijk om de actie in het water te zien en boeiend om het stukje kunstaas langs de planten te krijgen.

Één van de eerste jerkbaitjes die ik in een kleinere uitvoering gemaakt heb jaren geleden is de kleine tukker naar een origineel patroon van Eric de Lange, de bouwer van de tukker jerkbait. Door het patroon te verkleinen via een copieerapparaat en het aanpassen van de uitloding krijg je deze kleine uitvoering. Heel gemakkelijk te vissen met een gewicht van ongeveer 25 gram. De licht zinkende versie is ook hier weer mijn favoriet. De kleine tukker gaat van links naar rechts door het water waarbij hij ook nog wel eens duikt of naar boven komt. De bovenste en onderste komen uit mijn eerste serie van deze kleine jerkbaits. Vele series zijn hiervan gemaakt en verkocht.

vrijdag 3 juni 2011

Struinend op zoek naar graskarper.


Als ik in de middag wakker wordt vanuit de nachtdienst schijnt de zon fel en voelt het warm aan. Mijn kans om weer eens achter de graskarper aan te gaan die, wanneer nog aanwezig, wel lekker actief zullen zijn.
Een mooie gelegenheid om de 4,85 lange BB penhengel eens aan de tand te voelen. Door de lengte kan ik het aas vlak achter de begroeiing leggen waarbij ver van de kant gebleven wordt. Op zo'n veenbodem kun je niet voorzichtig genoeg zijn.
Met het struintasje voorzien van veel witbrood en een ruim uitgevallen net ga ik op pad. Door de stroming worden de korsten mooi meegenomen langs mogelijke plekken waar de graskarper kan liggen. Vanuit mijn positie zijn de korsten goed in de gaten te houden zonder dat de vis mij eventueel ziet. Terwijl er verder de landerijen wordt ingelopen en het gras en riet tot aan mijn borst komt te staan wordt er nog steeds geen graskarper waargenomen. Ook niet dat de beesten van mij schrikken als ik wel eens dicht langs het water loop. Het water lijkt nauwelijks nog graskarper te bevatten. Wel worden mooie voorns en brasems gezien maar daar ben ik niet naar op zoek. Na twee uur lopen kom ik op een dijk aan en wordt de hengel weer afgetuigd en in het foedraal gedaan.
Een illusie armer maar een ervaring rijker komt er een einde aan deze visdag. Het heeft geen zin om hier nogmaals gericht op karper te gaan vissen.