vrijdag 11 maart 2011

Op pad met de CJW Feather 4, deel 2 Snoek.

Op mijn deel 1 over de Feather 4 van CJW heb ik hele leuke reacties gehad. Er zijn kennelijk meer vissers die het genot van een kromme hengel ook op relatief kleine vis weten te waarderen. Zo was daar de reactie van Henk Johan:

De Feather 4 is een mooie hengel,maar de Flex tinca is een echte Cor Spinhoven hengel, superdun 8m/m boven handvat strak en snel zonder als een dweil aan voelen. lengte 3.65 en een lijndikte 1200 tm 1400 m/m bij.een karpertje van 50cm slaat je hart op hol!!!

Over de genoemde Flex tinca is nog wel een leuk verhaaltje te vertellen. Een aantal jaar geleden hebben een aantal leden van het toenmalige lichtervissen bij Cor gevraagd of het mogelijk was een extra lichte penhengel te maken voor het gericht vissen op zeelt. Cor was wel in voor zo’n uitdaging en kwam in samenwerking met de leverancier van de blanks uit op deze hengel. In de catalogus wordt deze hengel Flex xlight genoemd. Tijdens een dagje zeeltvissen in de Achterhoek waren meerdere van deze hengels aanwezig naast andere lichte penhengels zodat er een goed vergelijk kon worden gemaakt.

Mijn voorkeur ging dus uit naar de Feather 4. De hengels verschillen in theorie 65 cm in lengte maar een gedeelte daarvan wordt opgeheven door een veel korter handvat bij de Feather waardoor in verhouding meer hengel boven het handvat over blijft. Ik kan nu de positieve en negatieve kanten gaan benoemen maar gemakkelijker is het om te stellen dat de Flex een penhengel is en de Feather een werphengel. Hierbij een foto van Ferdi die vist met de Flex tinca waarbij een karpertjes wordt gedrild.



Ik ben erin geslaagd om de eerste vis van de lijst te vangen. Geheel onverwacht was er ruimte om er nog even tussenuit te knijpen naar de waterkant. Zonder voorbereiding is het vissen met kunstaas vaak de enige optie. Maar kunstaas op een Feather 4 is niet zo’n goede combinatie. Toch maar proberen.

In eerste instantie een dropshot montage geprobeerd. De laatste tijd is er zo goed baars gevangen dat dit misschien nog wel zou lukken. Niet dus. Terwijl een spinhengel alle zachte aanbeten van een baars haarfijn detecteert komt de Feather niet verder dan een licht knikje. Ik krijg meerdere aanbeten maar het lukt me niet een vis te haken. De aanhouder wint maar deze keer niet. Op een snoeiharde aanbeet, waarbij ik de hengel krom trek op een fraaie vis, komt even later een snoekbaars boven in de 60 cm. Een vis die je zelden vangt hier. Maar in de oppervlakte weet deze vis los te komen en een gevoel van deja-vu komt in mij boven. Een aantal jaar heb ik namelijk gevist met de 250 cm lange grafiet tiengrammer van Fairplay. Een geweldige hengel om een vis mee te vangen. De grootste vielen er echter allemaal af in de oppervlakte. Dat gebeurde eerder met de oude Fairplay holgas spinhengels niet.


De dropshot montage werd vervolgens vervangen voor een Pako PS lepel. Ik heb daarna de Feather 5 x krom geslagen op een aanbeet waarvan er 3 bleven hangen. Alle 3 net boven de 50 cm waarbij de vis op de foto 53 cm mat. De eerste vis is binnen.
Maar voor het vissen met kunstaas is deze hengel niet geschikt. Niet dat iemand dat ooit beweerd heeft maar het kwam nu eenmaal zo uit om het te proberen. Maar de snoekjes voelden wel heel lekker aan op deze hengel. Prachtige buiging richting de vis waarbij deze rustig bleef zwemmen zonder capriolen uit te halen en goed uitgedrild gemakkelijk op de kant kon worden geland met de kieuwgreep. Deze hengel is wel uitermate geschikt om te vissen met een dobber met daaronder een aasvisje. Dat ga ik vast nog wel proberen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten