zondag 28 november 2010

Vorst.

Vandaag zouden we de uitgestelde poldersnoekdag in Friesland hebben met Flitsendnylon.nl maar halverwege de week werd al wel duidelijk dat dit geen haalbare kaart zou zijn. En inderdaad ligt overal op de poldersloten ijs als ik naar mijn stek voor vandaag rij met een temperatuur van ruim -5.

Eenmaal aangekomen aan het scheepvaartkanaal blijkt deze zoals verwacht nog wel helemaal vrij van ijs te zijn en kan er lekker gevist worden op snoekbaars. Nou ja lekker. De harde wind maakt het ontzettend koud aan vooral de handen. De rest van het lichaam zit goed ingepakt en heeft geen last. De uitrusting is niet veel anders dan de vorige keren.

Het aantal aanbeten helaas wel. In de drie uur dat er gevist werd heb ik zeggen en schrijven 2 keer een aanbeet gehad. Beide raak met als resultaat een snoekbaars van een formaat wat je hier gemiddeld vangt en een knappe baars. Maar het was heerlijk buiten, zeker toen het zonnetje er nog even doorkwam aan het eind van de ochtend. In de schaduw van de vele boten was het gewoon lekker buiten. De vorst lijkt de komende dagen aan te houden. In combinatie met de vele verjaardagen in de familie zal er van het vissen dan ook niet veel meer terecht komen.


zondag 21 november 2010

DVD: Dropshot van Dietmar Isaiasch.

Op beurzen en hengelsport fairs misschien wel de best bezochte spreker is Dietmar Isaiasch. Met zijn nederduits en tomeloze energie weet hij iedere keer weer de toehoorders met de nodige informatie naar huis te laten gaan. Een dvd van zijn hand met daarop de ins en outs van het vissen met de dropshot methode is dan ook op voorhand zeer interessant.

In de 80 minuten dat deze dvd duurt krijgt de toeschouwer een golf aan relevante informatie over zich heen en kan, nadat de dvd is gezien, een ieder goed uit de voeten met deze techniek. De materialen als haken, onderlijnen, kunstaas en hengels komen aan bod. Maar belangrijker is nog dat er duidelijk wordt gemaakt wanneer men wat en hoe gebruiken moet. De juiste combinatie vinden onder alle omstandigheden en dan ook nog eens toepassen op de juiste manier is vaak het verschil tussen vissen en vangen. Dietmar doet een hele goede poging om dit de kijker bij te brengen.

Er wordt gevist vanaf de kant en vanuit de boot. In beide situaties wordt het vissen met de dropshot behandeld omdat de techniek en gebruikte materialen hierbij wel verschillen.

Natuurlijk komt een hele partij roofvis tijdelijk boven het water om even voor de camera te poseren.

Op de dvd wordt Duits gesproken. Voor de meeste kijkers geen probleem lijkt mij. Omdat Dietmar gesponsord wordt door verschillende fabrikanten komen deze merknamen geregeld te pas en te onpas in beeld.

In de bonus worden nog een aantal 50+ baarzen gevangen. Een droom voor velen van ons. Dan graag wel aan wat lichter materiaal.

zondag 14 november 2010

Met dank aan de Duitsers.

We zouden vandaag met 8 leden van Flitsendnylon de Friese polder ingaan om een poging te doen wat snoek te vangen. De voorspelling van slecht weer heeft ons echter doen besluiten om deze dag te verschuiven naar later. Aangezien de meeste een behoorlijk stuk moeten rijden voor een dag vissen in de stromende regen leek ons dat het beste.

Maar natuurlijk werd er door mij wel gevist. Goed ingepakt nog een aantal uurtjes in de ochtend met de CJW mosquito 0 achter de stekelridders aan geweest en opnieuw niet zonder succes. Heel vervelend was echter wel het enorme aantal Duitsers langs de waterkant. Tegen de mensen persoonlijk heb ik niets. En ik kan er ook nog wel mee leven dat zij de gevangen snoekbaars mee nemen om op te eten ook al gaat dat uiteindelijk ten koste van mijn aantal aanbeten. Heel storend is echter dat er niet gekeken wordt naar minimum maten en de vis niet gedood wordt op de kant door een tik op de kop. De snoekbaarzen liggen nog enkele minuten op de kant te spartelen voor de dood door verstikking optreedt. Walgelijk. En de groepjes vissers zijn niet van het type wat je op hun gedrag kunt aanspreken.

Omdat ik het idee heb dat mijn verrichtingen langs de waterkant nauwlettend in de gaten wordt gehouden door de anderen met de door mij gekozen plekken vis ik niet lekker.

Ik besluit dan ook wat andere plekken te gaan bevissen waar ik normaal gesproken niet vis. Plekken die ik al tijden op het oog heb maar door de goede vangsten van de laatste tijd nog niet bezocht heb.


Iets verderop ligt namelijk een haven waar ik tot voor kort nog geen enkele vis heb kunnen vangen. De haven ligt in directe verbinding met het kanaal waarin anders gevist wordt. De vele boten, waarvan sommige al maanden aan de kade liggen, bieden een donkere schuilplaats voor eventuele snoekbaarzen en zijn daarom interessant. Maar aangekomen op de nieuwe plek blijkt inderdaad mijn vrees te kloppen, de bodem is hier lang niet zo hard als in het kanaal zelf. De eerste steiger wordt zonder resultaat afgevist. Maar halverwege de tweede steiger beukt een snoekbaars me weer helemaal wakker. In de smalle strook tussen steiger en boot staat het lichte hengeltje tijden helemaal krom en heb ik moeite om de lijn vrij te houden van de boot en de palen. Dat lukt echter wonderwel en een dikke zestiger mag worden onthaakt. Shadje op de dropshot weer te water en niet veel later weer hetzelfde tafereel en een zeker zo'n mooie vis komt boven water. Ook deze weer voor in de bek gehaakt. Super. Niet alleen komt mijn totaal vandaag op 8 snoekbaarzen maar ook is er een nieuwe stek gevonden waarbij de vissen allemaal ruimschoots de maat hebben. Prachtige vissen aan een ultralichte hengel.


Het vissen op dergelijke plaatsen tussen boten en steigers wordt maar weinig gedaan. En dat is niet terecht. Juist hier vindt je een hogere dichtheid aan vissen dan elders in de haven. Het is soms een gepriegel om je shadje tussen de touwen, steiger en boot door te krijgen zonder dat je ergens achter blijft haken. Het wordt zeker lastig als een knappe vis het kunstaas heeft gepakt en er tussenuit probeert te knijpen met een kromme hengel als gevolg. Door laag bij de grond te blijven, zittend op de kniëen met de hengel naar beneden gericht, is het echter goed mogelijk om de lijn van alle obstakels vrij te houden. Gebruik echter geen 4/00 of 6/00 dyneema want dan wordt elk foutje afgestraft. Gewoon eens proberen. Succes.

donderdag 11 november 2010

Boven de stengels.

Vanmiddag de tiengrammer voorzien van een molen met dyneema en de gevonden plantenresten afgevist met een forse streamer. De extra trekkracht van het dyneema is handig wanneer het kunstaas vastloopt in de plantenresten. Even aan de lijn trekken is genoeg om weer los te komen.
Er werd een "mouse" gebruikt van Axx die gevist kan worden zonder extra loodverzwaring op de onderlijn en 19 cm lang is. Een verzameling van bont en ander haar die in het water een hele mooie actie krijgt. De snoeken vonden het ook de moeite waard en 7 vissen deden een poging om het kunstaas tussen de kaken te nemen. Iedere keer weer het schot van de snoek kunnen zien omdat de mouse vlak onder het oppervlakte gevist wordt en iedere keer een lekkere tik op de top. Maar geen enkele vis werd gehaakt. Volgende keer maar een kleinere streamer gebruiken of een zwaardere hengel gebruiken met dit kunstaas.

dinsdag 9 november 2010

Het spinnen nog niet verleerd.

Vanmiddag nog even tijd gemaakt en eropuit geweest met de ultralichte spinhengel. De planten zijn inmiddels grotendeels afgestorven en verdwenen. Net boven de bodem zijn ze nog wel aanwezig maar in het oppervlakte is weer te vissen. Niet echt het terrein voor de ultralichte hengel omdat verspelen van een vis of kunstaas tussen de harde stengels nog altijd heel reëel is. Volgende keer dus ook een wat zwaardere combinatie mee want de vis ligt zeker tussen deze planten.


Ik verwacht de vis rond de wat diepere plekken maar krijg slechts één aanbeet op de Pako PS die ook een klein snoekje oplevert. Nadat het lepeltje vervangen is door een spinner blijven ook de baarzen hangen.
Op een ondiep gedeelte blijkt echter veel meer roofvis aanwezig te zijn. De spinner wordt op slechts 20 cm diepte gevist waardoor ik iedere aanbeet prachtig kan zien. 3 keer zie ik een vis op de spinner afkomen en evenveel keren kan een snoekje geland worden. Ze zijn niet groot maar ik stap weer met een goed gevoel de auto in.

Nieuw voor mij zijn de profiblinker turbotail twisters die als haakversiering worden gebruikt.In de maten A of B passen ze heel mooi op een spinner voor het ultralichte vissen. Aan het eind van de twisterstaart zit een verdikking waardoor deze nog gemakkelijker beweegt.

maandag 8 november 2010

DVD: In depth predator fishing van Luc Coppens.




De mooiste roofvis dvd die uitgekomen is het afgelopen jaar.

De eerste dvd van Luc Coppens is er direct één met een bron aan goede en eerlijke informatie die daarbij ook nog eens op een manier gefilmd is dat het lijkt alsof je over de schouder van Luc kunt meekijken. Dropshotten, verticalen en zaken die hierbij komen kijken worden allemaal behandeld. De juiste techniek en tactiek komen daarbij voldoende aan bod. Ook het materiaal wordt nader bekeken. Neem daarbij het enthousiasme waarmee er gevist en gevangen wordt en je hebt een ruim uur hele leuke vertier.

De dvd kan besteld worden via onderstaande link. Een smakelijke teaser is hier ook te zien. Klik hier.