maandag 29 maart 2010

Wedstrijd lurebuilding 2004

Rond 2004-2005 hield ik mij veel bezig met het maken van vooral jerkbaits uit hardhout en had ik contact met een groot aantal gelijkgestemden in binnen en buitenland. Tijdens de gesloten roofvis periode van 2004 heb ik samen met lurebuilding.nl een wedstrijd uitgeschreven om het mooiste en meest originele ontwerp te maken van een kaal houten lichaam wat een ieder kreeg toegestuurd na aanmelding. Er kwamen hele leuke inzendingen binnen waar hier een aantal van te zien zijn. Heel leuk om te doen en er was een breed draagvlak voor gezien ook de bereidwilligheid van sponsoren om mooie prijzen beschikbaar te stellen. Ook het clubblad van de SNB schonk er aandacht aan en een gedeelte van het toenmalige artikel wat door mij hierover is geschreven staat hieronder vermeld met de titel: "Hout houdt ons bezig".

Hout houdt ons bezig

Het kunstaasvissen is ongekend populair geworden sinds het verbod op de levende aasvis. En niet alleen geliefd bij vissers. Ook leveranciers van hengelsportartikelen hebben deze markt ontdekt. Een eindeloos aantal kunstaasjes is dan ook bij haast elke hengelsportwinkelier te vinden. De keuze is enorm, zeker als je ook je weg weet te vinden op het internet. En toch zijn er mensen die iets missen in het aanbod of het gewoon te duur vinden. Deze categorie gaat zelf aan de slag om kunstaas te maken, soms met veel succes. Zo is in Nederland dan ook een aantal mensen te vinden die zo succesvol zijn in het maken van kunstaas dat een groot aantal roofvissers in binnen en buitenland hun aasjes kent en ermee vist. Naast deze personen zijn er ook nog genoeg te vinden die alleen voor eigen gebruik kunstaas maken of een bescheiden handel hierin hebben.
Om een indruk te krijgen van de mogelijkheden die er zijn om een plug leuk aan te kleden, vroeg ik mij af of het niet leuk zou zijn een soort “wedstrijd” te organiseren waarbij zowel de professionele kunstaasbouwer als amateur deel kon nemen. Zij dienden allen uit te gaan van eenzelfde basisvorm, een kleine grandma, waarna ze hun creativiteit volledig konden laten gaan. En inderdaad kwamen er enkele verbazingwekkende resultaten naar voren, waar men in eerste instantie niet eens aan gedacht zou hebben. Natuurlijk, de ene kunstaasbouwer bouwt een kunstaasje wat niet misstaat op de schoorsteenmantel. Een ander komt niet verder dan het verven van de basisvorm. Maar tussen al die creatieve ideeën zitten genoeg bruikbare tips waar iedere knutselaar wel iets mee kan.


Het is niet echt moeilijk om met behulp van een rasp, vijl, schuurpapier en verf of viltstiften iets te maken wat op een plug of jerkbait lijkt. Of het in de praktijk ook vis vangt is niet van belang. Er doen een aantal jeugdige vissers mee die hun eerste kunstaas maken. Dat ze daar trots op zijn is niet verwonderlijk. De kosten van het gereedschap zijn gering, als ze al niet aanwezig zijn. Het moet daarom voor veel mensen dus mogelijk zijn om met het maken van kunstaas bezig te gaan, de drempel is laag.
De wat meer geoefende kunstaasbouwers gaan toch even wat verder en komen met leuke ideeën.
Zo maakt Jan Kees van Herk, de maker van de herkbaits, een jerkbait met als passende naam “baars eet voorn”. De foto maakt wel duidelijk waarom. Voor het verven worden spuitbussen gebruikt welke in de bouwmarkt te koop zijn. Om de verf te beschermen tegen de vele roofvistanden wordt een botenlak gebruikt. Heel uniek aan dit geheel is een net echt lijkende rugvin welke gemaakt is uit volglastopjes en polyester.
Dat het gebruik van spuitbussen toch een aantal beperkingen heeft laat een Finse deelnemer, Janne Ovaska, zien. Hij maakt mooie overgangen tussen de verschillende kleuren door gebruik te maken van een airbrush. In combinatie met een schubbenpatroon wordt het dan ook een stukje kunstaas waarmee het eigenlijk jammer is om er mee te gaan vissen. Op de schoorsteenmantel zal hij zeker niet misstaan.
Het is ook mogelijk om een combinatie van verschillende materialen te gebruiken in een stukje kunstaas. Door het monteren van een propeller op het houten lichaam zorgt Jack van de Mortel voor extra trillingen in het water. Via een stangetje van roestvrijstaaldraad welke achter in de plug is gestoken zit de propeller vast.
Het is ook mogelijk om zonder verf tot resultaat te komen. Je maakt dan van bontvilt, wat je kunt kopen in handwerkzaken, een cocon wat precies om je houten kunstaas past. Wel eerst het hout beschermen met een botenlak tegen het indringen van water. Het geheel lijkt dan ook voor een snoek veel op een moeder eend met jong in de getoonde combinatie. Omdat het bont veel water op neemt en uitzet is de actie niet zo uitbundig als van hetzelfde exemplaar wat geverfd is.
Een ander verrassend resultaat is te krijgen door het houten lichaam met aluminium plakband te bekleden zoals André Koehoorn heeft gedaan. Met een rond buisje wordt het plakband mooi glad om het lichaam gemaakt. Vervolgens heeft hij een staafje in een driehoekje gevijld en deze steeds in de flank van het kunstaas gedrukt zodat er een schubbenpatroon ontstaat. Dan met de airbrush een laag gele verf gespoten waardoor het geheel een gouden uiterlijk krijgt. Daarna met donker blauw en zwart de rug gedaan, het geheel lijkt dan een beetje groen. Als aflak wordt een epoxylaag gebruikt.

Als je wilt weten hoe alle inzendingen eruit zien en wie er gewonnen heeft moet je even surfen naar www.lurebuilding.nl
En hoewel het niet een vereiste was zijn er inmiddels toch al enige roofvissen aan verschillende eigenbouw pluggen of jerkbaits gevangen die gemaakt werden voor de wedstrijd. En het geeft een extra dimensie om een roofvis aan eigen gemaakt kunstaas te vangen. Een ieder kan dit beamen die zich hiermee bezighoud.











Geen opmerkingen:

Een reactie posten